Poživatiny aneb jak zdravě jíme

27.10.2013 13:40

Nejzdravější jídlo jsme měli v letadle, pak už to šlo jenom z kopce  ha ha :-).

YUCCA - původní jídlo indiánů. Kořen, který po uvaření chutná trošku jako náš brambor, detoxikuje organismus, pomáhá odstraňovat pocit únavy, pomáhá proti akné a kožním problémům, podporuje pravidelnou stolici :) prostě samý pozitiva, bohužel nic z toho nepotřebujem ;-).

AUYAMA - naše dýně, které je tady spousta a kromě dýňového koláče a kompotu jsme ji snad měli už na všechny způsoby (dýňové kari je fakt dobrota - Terezko, to bys určo nečekala, že?:)). BATATA - sladká brambora, typická je červená hlíza a může se vařit jak na sladko tak na slano. AGUACATE - avokádo, výborné nejen jak ho známe my v guacamole, ale taky jako nakrájené na kostičky s extra pálivými chilli papričkami (těch je na farmě snad vůbec nejvíc :-)), olivovým olejem a solí. Naše avokáda právě dozrávají, ale pravidelně nás jimi zásobuje Viktor a jeho maminka. Když už jsme u příloh a salátů - moc dobrý je čerstvý salát z listů ŠPENÁTU, RUKOLY, BRUSINKOVÉHO IBIŠKU A MORINGY (strom, původem z podhůří Himaláje, jehož listy i lusky obsahují bílkoviny, minerály, proteiny a kousky zlata). Taky tu máme kakaovník (Kouďáku, už domlouváme byznys :-)) a kávovník, jejichž plody ale teprve dozrávají, tak uvidíme, jestli se nám podaří je ochutnat zpracované.

Ovoce na farmě - MANGO - není třeba představovat, ale určo bychom dodali, že zralý mango chutná o poznání líp, než to, který dozrává někde po cestě do supermarketu. Nebo aspoň z obrázků to tak vypadá :-). CARAMBOLA  alias STAR FRUIT - ovoce ve tvaru hvězdy, veliké asi jako dvě a čtvrt hrušky. Když je zralé, je žluté a jí se celé včetně stopky, listů, větviček a kmene. Stromky jsou pak často dosti okousané :-) Dužina je podobná dužině hroznů a chutná trošku jako mix jablka a hroznů. GUINEOS - naše banány, právě kvetou a je to fakt nádhera - obrovský fialový květ, který se postupně rozevírá a v něm jsou další květy, ze kterých vystupují další květy a z těch budou trsy malých banánků. PLÁTANO - odrůda banánů s tužší slupkou i vnitřkem, které se používají na vaření. Nejdřív jsou zelené, postupně žloutnou a černají (ale to už není dobře) a jsou dobré osmažené jako chipsy. Poznámka pro zvědavce - nekřiupají. Člověk ale někdy neodolá a sní je i jen tak bez vaření a je to taky v poho :-). LECHOSA - papaya - právě kvete a zároveň i dozrává. Veliké žluté (když je zralá) plody prapodivných tvarů, zase asi není třeba představovat, nicméně kromě toho, že dobře chutná taky podporuje srdeční činnost, posiluje imunitní systém, zlepšuje náladu a posiluje životní energii :-). Oléééé!!! POMELO - je těžký uvěřit, že se pod jejich vahou nezlomí větve, jsou fakt obrovský a nejen že obsahují jen málo kalorií, ale jsou taky dobré jako prevence proti srdečním chorobám a snižují cholesterol (wikipedie to všechno ví ;.-). ABIU - nejsladší ovoce, který jsme kdy jedli. Vypadá trošku jako naše jablíčko nebo citron bez ďubek, je žluté a jí se jen dužina bez pecek, která chutná po vanilce. Fakt pochoutka největší :-). Jíst slupku se nevyplácí - slepené rty pak od sebe těžko dostáváte. Uplatnění nalezne pouze v upovídaných domácnostech.

Sladší už je asi jen CAŇA DE AZÚCAR - cukrová třtina - vypadá jako bambus, jen má tmavě fialovou barvu a musí se osekat (nejjednodušeji mačetou) od pevné šlupky. Uvnitř je bílá dřevnatá dužina, která se kouše. Je fakt sladká jako med a po vycucání veškerého cukru se dřevnatý zbytek dužiny vyplivne. No a sladší než cukrová třtina je už fakt asi jen MED, který tu máme taky. Teda včely ho mají a my jim ho krademe. Stáčí se asi třikrát do roka a zrovna před pár dny jsme u jednoho takovýho večerního stáčení asistovali (koukáním a focením), což znamená, že máme svůj vlastní med - jupííí :).  No a protože máme na farmě i kravky (právě včera v noci se narodilo nové telátko), tak máme i čerstvé MLÉKO.

Nejen z mléka člověk je živ, a proto nejde nezmínit tekutinu z nejvzácnějších - PIVO! :) Mistní pivko se jmenuje BOHEMIA a na etiketě má napsané CERVEZA TIPO PILSNER - tedy volně přeloženo, pivo typu plzeňského a kupodivu chutná fakt dobře, skoro jako naše český. Dá se koupit jen v lahvi a půllitr stojí v přepočtu asi 35 Kč. Spolu s místním žlutým pečivem a vodou nejčastější položka na našem nákupním seznamu. Češi se prostě nezapřou :-).

Takže asi tak :-). Pokud jste dočetli až sem, gratulujem, díky a příště ahoj - na řadě jsou zvířata a Honzův výmluvný komentář ;-).