Vánoce a nový rok

31.12.2013 21:04
Tak aby to tu o vašich svátcích nezelo prázdnotou, dovolíme si vypnit pár řádků nastíněním zdejší vánoční atmosféry. Začneme klasicky počasím. Ochladilo se a teplota se nám tu přes den motá kolem osmadvacítky, v noci pak zaznamenáváme mrazivých třiadvacet. Naše spacáky to ale netrápí, jsou totiž vhodné až do extrémních plus čtrnácti stupňů. No a protože je období dešťů, občas nám tu i zaprší. Většinou ale tak, že když přichází déšť, o kousek dál už zase svítí sluníčko. Taky si myslíme, že by mohlo víc pršet spíš v pracovních hodinách než o přestávkách a večerech, ale přes četné pokusy a experimenty s ovlivňováním počasí, zatím nemáme adekvátní výsledky. Deštivé počasí ale prospívá zdejší květeně, což je fajn. Ve zvířecí říši se zase radují moskyti, což není fajn, ale zase nijak hrozný taky ne. Stačí se máznout. Repelentem. 
 
No dobrý. Tak teď něco k místním oslavám. Lidé tu vánoce slaví skoro jako u nás a probíhá to asi takhle. Čyřiadvacátýho večer se rodina sejde (ostatně jako každý jiný den) a dají si něco k večeři. Průzkumy ukázaly, že jde většnou o bramborový salát a kuře, nebo prasátko doplněné rýží s fazolema. U bohatších rodin se pak předají nějaké drobné dárky. No a je hotovo. Tomuhle všemu ale předcházejí přípravy zase podobné jako u nás. Když večer procházíte vesnicí, blikají na vás různá světýlka ať už z keřů, nebo stěn dřevěných baráčků. Z obchodu odvedle zaslechnete vánočně znějící píseň a v půl páté ráno vás někdy probudí průvod zvěstující Krista procházející vesnicí za doprovodu bubnů a trumpet. Prvně jsme si mysleli, že je to nějaká sekta, ale teď plánujem se k nim čtyřiadvacátýho přidat. Ještě musíme dodat, že na farmě jsou na nás hodní a proto budeme mít na štědrý den a den poté volno (fajn že to není o víkendu :).
 
Protože jsme zjistili několik velmi závažných věcí, samozřejmě se s vámi o ně podělíme. Mysleli jsme, že dárky si předávají skutečně jen nejbohastší rodiny, ale asi to nebude tak úplně pravda. Dárky se tu předávají na tři krále - doufáme, že taky něco dostanem :) Pro zasvěcené máme ještě jednu novinku. Naše nejůžasnější koordinátorka dobrovolníků byla konečně vyhozena. Jůchů :- No a co dál? V podstatě už nic. Nový rok moc slavit nebudem, ale půjdeme se o půlnoci projít na pláž. Z místní pevnosti je plánovaná dělostřelecká salva doprovázaná nízkým průletem národní letky při hlasitém bubnování demonstrujích nudistů. No, vlastně nevíme co se bude dít, ale čekáme že ohňostroj, tak to půjdem omrknout. 
 
Přejeme příjemné probuzení v posteli a brufenem nevyplněný první den roku dvoutisícího čtrnáctého. 
 
Saludos